Paradise Hotel (2019)

12 unge mennesker fra Norge reiser på et all inclusive forfatteropphold i et kloster på øya Lesvos for å skrive selvbiografiske innganger til oppholdet. Arbeidene ble samlet i antologien Paradise Hotel.

1 times kjøretur unna klosteret Metochi ligger flykningleiren Moria.

De 12 forfatterne får i oppdrag om å skrive selvbiografiske innganger til oppholdet på Metochi – som varer i en uke.

Bokas tittel: Paradise Hotel.

Forfatterne som bidro i boken: Kenneth Moe, Atle Håland, Erlend Wichne, Ming Unn Andersen, Petter Solberg, Giulia Avella, Mari Haaland Andersen, Ingvild Lothe, Morten Langeland, Yun Einar Andersen, Vaktmesteren ved Litteraturhuset i Kristiansand, Morten Gilje og Maja Hagen Torjussen.

Boka gjenspeiler en avmakt på individnivå som følge av Europeiske og nasjonale byråkratier; enkeltmennesket som ute av stand til å hjelpe medmennesker i moderne kriser. 12 i-landsborgere forfatter dikt i en verden hvor man står maktesløs foran menneskeskapt urettferdighet. Boken var en tenkt provokasjon som skulle billedliggjøre det umulige med å være menneske og medmennske i den Max Webers moderne og rasjonelle tidsalder.

Boken vekket ikke begeistring for anmelder Emil Otto Syvertsen i Fædrelandsvennen, og anmeldelsen ble så og si en moralisering. Paradise Hotel er og skal være ubehagelig og vekke reaksjoner.

Kunstner André Tribbensee har lenge samlet inn video- og audiomateriale fra Lesvos og arbeidet med intervju som en av arbeidsmetodene på øya siden flyktningkrisen startet i 2015. Han, sammen med scenograf Camilla Lilleengen, kuraterte scenografien DUTY FREE på Agder kunstsenter – til lanseringen av boken Paradise Hotel.

60 mennesker møtte opp for bokslippen, for å høre opplesninger fra Paradise Hotel, i kulisser med video, lydopptak og installasjoner.

Redaktører: Atle Håland og Maja Hagen Torjussen

Omslag og sats: Ming Unn Andersen

%d bloggere liker dette: